Diety sokowe działają?

Temat diet sokowych, mimo że wielokrotnie poruszany przez dietetyków i lekarzy, nadal budzi wiele wątpliwości, niektórych zachęca, innych mniej. Są tacy, którzy widzą w tej diecie magiczne właściwości detoksykujące, odchudzające i prozdrowotne. A jakie są fakty?

Dieta sokowa polega na zaprzestaniu spożywania produktów stałych na rzecz soków wieloowocowych lub wielowarzywnych. Można dowolnie łączyć obie te grupy produktów i komponować świetne, smaczne połączenia. Pytanie brzmi czy warto?

Diety sokowe działają? Read More »

Co zamiast cukru?

W dobie ostatnich problemów z tak podstawowym produktem w polskiej kuchni jakim jest cukier (dla niektórych znany pod nazwą biała śmierć) – warto się zastanowić może nie jak go kupić dwa razy drożej, a może bardziej jak go zamienić? Myślę, że z każdego tego rodzaju kryzysu warto wyciągać pozytywne lekcje – dzisiaj z taką do Was przychodzę. Czym możemy zamienić cukier?

Po pierwsze – KSYLITOL – cukier brzozowy. Dlaczego to dobry zamiennik? Smakiem i wyglądem przypomina zwykły cukier, a dodatkowo jest 40% mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier. Jest to także dobry wybór dla cukrzyków i osób zmagających się z problemami z gospodarką cukrową – ma mniejszy indeks glikemiczny (9-krotnie niższy od sacharozy).

Co zamiast cukru? Read More »

Czy cukier brązowy jest zdrowszy?

Było już trochę informacji o zdrowszych zamiennikach cukru, to teraz czas na porównanie tej rzekomo lepszej opcji o której poprzednio nie wspomniałam, a mianowicie – cukier biały a cukier brązowy.

Zacznijmy od tego jakie są różnice między cukrem białym a brązowym. Oba rodzaje pozyskiwane są z trzciny i buraka cukrowego. Gdy w procesie rafinacji zostanie oddzielona melasa uzyskuje się cukier biały, natomiast cukier brązowy zazwyczaj zawiera melasę. Dlaczego zazwyczaj? Ponieważ często producenci pod nazwą „brązowy cukier” sprzedają nam cukier biały zabarwiony po prostu karmelem – dlatego warto czytać etykiety produktów by nie zostać oszukanym.

Czy cukier brązowy jest zdrowszy? Read More »

Cukier niejedno ma imię…

Dzisiaj przychodzę do Was ze ściągawką, którą możecie zapisać i zawsze mieć przy sobie jeśli chcecie ograniczyć cukier w Waszej diecie. Pod tymi nazwami producenci często ukrywają to, że aby poprawić smakowitość produktów dodają po prostu większą ilość tego słodkiego składnika.

Większość z nas jest świadomych, że w żywności typu batoniki, czekolada, ciastka, ciasta, desery i innych, cukier się znajduje. Możemy jednak coraz częściej spotkać produkty na których widnieje napis „bez dodatku cukru”, nie zawsze jednak oznacza to, że cukru w tych produktach nie ma. Może być on ukryty właśnie pod nazwami, które widnieją na grafice którą dziś dla Was przygotowałam.

Cukier niejedno ma imię… Read More »

Scroll to Top