Cukier niejedno ma imię…

Dzisiaj przychodzę do Was ze ściągawką, którą możecie zapisać i zawsze mieć przy sobie jeśli chcecie ograniczyć cukier w Waszej diecie. Pod tymi nazwami producenci często ukrywają to, że aby poprawić smakowitość produktów dodają po prostu większą ilość tego słodkiego składnika.

🍪Większość z nas jest świadomych, że w żywności typu batoniki, czekolada, ciastka, ciasta, desery i innych, cukier się znajduje. Możemy jednak coraz częściej spotkać produkty na których widnieje napis „bez dodatku cukru”, nie zawsze jednak oznacza to, że cukru w tych produktach nie ma. Może być on ukryty właśnie pod nazwami, które widnieją na grafice którą dziś dla Was przygotowałam.

❗️Wszystkie z nazw które przedstawione są na grafice to również związek lub cząsteczka cukru prostego, które będą w podobny sposób wpływać na nasz organizm. W nadmiarze będą one, tak jak cukier, zwiększały ryzyko wielu chorób metabolicznych. Szczególną uwagę powinny na to zwrócić osoby z insulinoopornością, cukrzycą i otyłością (ale nie tylko).

❗️Warto mieć na uwadze również, że cukier nie jest dodany tylko do oczywistych produktów typu słodycze, słodkie napoje i w ogóle słodkie produkty. Producenci coraz częściej aby zwiększyć trwałość niektórych wyrobów lub by poprawić ich smakowitość dodają go do sosów (słonych!), płatków śniadaniowych (nawet tych typu FIT), suszonych owoców (które same z siebie są słodkie), a coraz częściej także przetworów mięsnych takich jak wędliny oraz do pieczywa i przypraw ☹

📑Aby nie wpaść w cukrową pułapkę warto zatem czytać etykiety produktów. Pamiętajcie, że kolejność składników na etykiecie mówi nam o zawartości danego składnika w produkcie. Na początku znajdują się składniki, które stanowią największą wagowo część produktu. Jeśli zatem cukier (lub jego inna nazwa) znajdują się na jednym z pierwszych miejsc w składzie, powinniśmy zastanowić się czy na pewno chcemy włożyć daną żywność do koszyka. Szczególną uwagę natomiast powinniśmy zwrócić na produkty które zawierają kilka rodzajów cukru na różnych miejscach w składzie – takich wyborów zakupowych zdecydowanie bym odradzała. ❌

🤓Pamiętajcie, że ilośc cukru dodanego w diecie (nie występującego naturalnie w produkcie typu owoc czy mleko) powinna stanowić NIE WIĘCEJ niż 10% dziennego zapotrzebowania.

❓A Wy zwracacie uwagę na skład produktów? Wiecie jak go interpretować? Może chcielibyście post, lub serię postów o dodatkach do żywności, których nie musimy się obawiać lub takich na które powinniśmy uważać? 😊 Dajcie znać w komentarzach!

Scroll to Top