
Było już trochę informacji o zdrowszych zamiennikach cukru, to teraz czas na porównanie tej rzekomo lepszej opcji o której poprzednio nie wspomniałam, a mianowicie – cukier biały a cukier brązowy.
Zacznijmy od tego jakie są różnice między cukrem białym a brązowym. Oba rodzaje pozyskiwane są z trzciny i buraka cukrowego. Gdy w procesie rafinacji zostanie oddzielona melasa uzyskuje się cukier biały, natomiast cukier brązowy zazwyczaj zawiera melasę. Dlaczego zazwyczaj? Ponieważ często producenci pod nazwą „brązowy cukier” sprzedają nam cukier biały zabarwiony po prostu karmelem – dlatego warto czytać etykiety produktów by nie zostać oszukanym.
Co do cukru brązowego i tego że jest rzekomo lepszym wyborem – owszem zawiera on więcej minerałów niż cukier biały, różnice natomiast są bardzo nieznaczne i nie będą miały wpływu na nasze zdrowie. Ma też mniej kalorii, ale nie jest to jakaś duża różnica – łyżka cukru białego zawiera 16,3 kcal, natomiast cukru brązowego 15 kcal.
Czy to cukier biały czy brązowy – będzie tak samo wpływał na nasze zdrowie. Warto więc go ograniczyć. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) podaje, że spożycie cukru należy ograniczyć do <10% dziennej podaży energii. Zatem osoba spożywająca przeciętnie 2000 kcal powinna go spożyć nie więcej 10 łyżeczek dziennie. Wydaje się to dużo, natomiast pamiętajmy że do wielu produktów producenci dodają cukier i często nie wliczamy go do puli dziennej podaży, a powinniśmy. Przykładowo – puszka coli zawiera już 7 łyżeczek cukru co pokrywa praktycznie całe nasze zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy w ciągu dnia.
Jak więc ograniczyć spożycie cukru
1. Ogranicz napoje, które mają w swoim składzie cukry dodane (poza wyżej wymienioną dość oczywistą coca-colą są to też często odbierane jako zdrowsze – soki owocowe dosładzane, napoje energetyzujące, piwa smakowe itd.) Wybierz zamiast tego wodę – a jeśli nie jesteś w stanie pić czystej wody dodaj sobie do niej cytrynę, owoce lub miętę
2. Czytaj etykiety – produkty w których jedno z pierwszych miejsc zajmuje cukier nie będą dobrym wyborem. Dobrze tez zwrócić uwagę na produkty, które teoretycznie w swoim składzie cukru mieć nie powinny.. Zamiast dżemu zwykłego – wybież ten niskosłodzony. Mamy wpływ na to co wybieramy, często nie jest to wybór duzo droższy, a równie smaczny Dodatkowo wiele produktów niskotłuszczowych będzie zamiast tłuszczu zawierało więcej cukru – warto mieć to także na uwadze.
3. Zamiast soków sięgaj po świeże owoce.
4. Im mniej przetworzony produkt (pieczywo pełnoziarniste, kasze, pełnoziarniste makarony i ryż brązowy) tym mniej cukru prostego, który może nie wprost (w postaci cukru dodanego), ale także będzie nam wchodził w bilans tych 10% o których pisałam wyżej.
Podsumowując – niezależnie od barwy cukier to nadal cukier a jego spożycie w nadmiernych ilościach będzie powodowało problemy ze zdrowiem. Wybór cukru brązowego nie będzie poprawiać zdrowia, ani wyszczuplać sylwetki, ale może uszczuplić nasz portfel (jest to droższy wybór). Zamiast skupiać się więc na tym który z dwóch dzisiejszych bohaterów posta jest lepszy – warto po prostu ograniczyć konsumpcję cukru ogólnie, lub zdecydować się na zdrowsze zamienniki.