Jajka-co warto wiedzieć?

1. Po pierwsze, jajko to źródło pełnowartościowego białka. Jest często określane jako białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w tym te, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować w odpowiednich ilościach. Ciekawostka: w żółtku jest więcej białka niż w białku!

2. Jajka są lekkostrawne pod warunkiem, że ich nie przegotujemy. Maksymalny czas gotowania jajka powinien wynosić ok 7 minut. Warto tutaj zaznaczyć, że zdecydowanie lepiej strawne będzie jajko na miękko, czy też jajko po wiedeńsku.

3. Zawierają wiele składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu takich jak żelazo, cynk, potas, wapń czy magnez. Są także są także bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A D E i K oraz witamin z grupy B, które wpływają na funkcjonowanie skóry, układu pokarmowego, układu odpornościowego, wzroku i innych. Są przy tym łatwo przyswajalne.

4. Lecytyna, cholina i kwas foliowy, które także znajdują się w jajkach mają duże znaczenie dla funkcjonowania naszego układu nerwowego.

5. Jajka są także bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A D E i K oraz witamin z grupy B, które także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

A co z tym cholesterolem? Czy jajka rzeczywiście są głównym winowajcą u osób,które zmagają się z jego podwyższonym poziomem?

Otóż nie do końca.

Jajka owszem, mają dużo cholesterolu, ale cholesterol z diety nie ma znaczącego wpływu na jego podwyższony poziom w naszym organizmie (aczkolwiek nie jest bez znaczenia). Liczy się natomiast ogół diety, spożycie warzyw, owoców, błonnika pokarmowego, zdrowych tłuszczy.

Badania naukowe pokazują, że spożycie 1 jaja dziennie (7 jaj w tygodniu), jest bezpieczne. Gdy dbamy o nasz styl życia, dużo się ruszamy i odpowiednio odżywiamy to i większa ilość nie powinna nam zaszkodzić.

Ważny, jak we wszystkim jest natomiast umiar. Nie bójmy się jajek i nie obwiniajmy ich za nasz zły stan zdrowia, przyjrzyjmy się także innym składowym diety. Jajka są naprawdę świetnym źródłem wielu witamin minerałów i składników niezbędnych do dobrego funkcjonowania.

Scroll to Top