
Witajcie!
Majówka, czyli dla wielu czas otwarcia sezonu grillowego. Dziś więc parę wskazówek jak grillować by było zdrowiej.
Zadbaj o jak największą ilość warzyw na talerzu. Sałatki, warzywne szaszłyki, nadziewane papryki, pieczarki – możliwości jest naprawdę dużo! Dlaczego podczas grillowania jest to istotne? Spożywając produkty grillowane w organizmie może dojść do nasilenia stresu oksydacyjnego (więcej substancji szkodliwych). Warto więc wtedy dostarczyć odpowiednią ilość przeciwutleniaczy – witamin, polifenoli i składników mineralnych, które przeciwdziałają temu procesowi. Poza tym wszyscy wiemy że warzywa i owoce są odpowiedzią na wszystkie problemy
.
Odpowiedni czas grillowania czyli jak najkrótszy. By jak najbardziej ograniczyć powstawanie szkodliwych substancji staraj się wszystkie produkty, które zamierzasz grillować, były w temperaturze pokojowej – szybciej się wtedy zgrillują. Oczywiście nie chodzi o to by spożywać produkty półsurowe..
Ogranicz skapywanie tłuszczu na węgiel – używaj tacek aluminiowych. Badania wskazują, że podczas kapania tłuszczu na gorące węgle powstają szkodliwe dla naszego zdrowia WWA- węglowodory aromatyczne. Mają one wpływ na rozwój nowotworów i mutacje genetyczne.
Kiedy zrezygnować z tacek aluminiowych?
Największe przechodzenie aluminium z tacek można zauważyć przy wykorzystaniu soku z cytryny lub innych kwaśnych produktów do marynaty. Jeżeli więc stosujesz takie marynaty to wybierz chudsze mięsa – drób zamiast mięsa np. tofu i grilluj bezpośrednio na ruszcie.
Zwęglona żywność także nie będzie dobrym wyborem. Zawiera ona bowiem dużą ilość benzopirenu – substancji będącej efektem spalania np. benzyny czy papierosów (również rakotwórcza). Dlatego postaraj się zadbać o wspomniany wcześniej czas grillowania.
Uważaj na produkty gotowe. Zdecydowanie polecam przygotowanie wszelkiego rodzaju marynat samemu – mamy wtedy kontrolę nad tym co w takiej marynacie się znajduje. Niestety produkty kupowane w sklepach bywają kiepskiej jakości. Czytaj więc skład etykiet! To damo dotyczy np. sosów – najlepiej wybieraj te najprostsze np. ketchup, lub te o jak najkrótszym składzie. Niech Cię nie zmyli „ekskluzywny” wygląd butelek czy opakowań – zawsze czytaj skład.
Piwo jest często nieodłącznym elementem grillowania. Lepszym wyborem będzie to klasyczne, a nie smakowe. Dlaczego? Ponieważ jak się możesz domyślić smakowe zawiera często tonę cukru.
A jakie piwo będzie najlepszym wyborem?
Jeśli chcesz wybrać jak najmniej kaloryczną opcję to zdecyduj się na piwo 0%. Porównując – Pół litra piwa jasnego to 245 kcal, zaś ta sama ilość piwa ciemnego ma 340 kcal. Piwo bezalkoholowe to ok 25 kcal na 100 ml (zależy jeszcze od ilości np. dodanego cukru – smakowe będą miały więcej kcal) – więc butelka półlitrowa to około 125 kcal. Łatwo więc zaoszczędzić zbędne kilokalorie a zachować przyjemny smak . W tym punkcie dodam, że lepszym wyborem będą także napoje zero niż te klasyczne.
Życzę Wam smacznego grillowania i słonecznej pogody w tę Majówkę!
Oczywiście jeśli macie jakiekolwiek pytania, sugestie czy własne pomysły jak zdrowo grillować – podzielcie się nimi w komentarzach!