
Dostałam prośbę o dodanie prostego w przygotowaniu obiadu, a więc jest i on – Przepis na szybki obiad, który można zrobić także w wersji wegańskiej z ciecierzycą (jeszcze szybsza wersja )
Składniki na dwie porcje:
Pomidory z puszki – 1 opakowanie (240g)
Mleczko kokosowe – pół opakowania (w Lidlu pojawiły się ostatnio takie małe kartoniki – pół takiego kartonika)
Pierś z kurczaka – 2 porcje czyli 200g – zamiast piersi z kurczaka możesz dodać ciecierzycę z puszki (1 puszka).
Ryż– 150g – półtora woreczka (dla zwiększenia ilości błonnika polecam ryż brązowy
)
Cebula – 1 sztuka
Cukinia – 1 sztuka
Curry – 3 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
1. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na odrobinie oliwy. Aby się nie przypaliła można dodać wodę i poddusić.
2. Gdy cebula się już zeszkli – dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Posypać curry i podsmażyć.
3. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię.
4. W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.
5. Na patelnię wlać pomidory z puszki (polecam te krojone, lub zamiast pomidorów możesz użyć przecieru pomidorowego). Następnie dodać mleczko kokosowe i wymieszać.
6. W razie potrzeby delikatnie posolić i dodać curry aż uzyska odpowiedni dla Ciebie smak.
7. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka – zmniejszyć ogień i zredukować.
8. Podawać z ryżem.
Gotowe! Smacznego
W wersji wegańskiej pomijasz oczywiście etap smażenia mięsa i do zeszklonej cebulki dodajesz cukinię, następnie zalewasz wszystko pomidorami z puszki i mleczkiem kokosowym i na końcu dodajesz przepłukaną uprzednio pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki
1 porcja Kcal: 651, W: 79,95g, T: 19,25g, B: 35,1g
Dla wersji wegańskiej z ciecierzycą: kcal: 657, W: 100,2g, T: 19,15g, B: 19g
PS:: Oczywiście możecie dodać także inne warzywa lub wymienić cukinię np. na paprykę.